Wat gebeurt er als je (te veel) koolhydraten eet?

Wat gebeurt er als je (te veel) koolhydraten eet

Koolhydraten worden omzet in suiker. Je lichaam kan deze suikers alleen opnemen door insuline aan te maken. De insuline haalt snel alle suikers uit je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel snel extreem laag wordt. Je voelt je slap, moe en futloos, waardoor je snel weer trek krijgt. Je lichaam ‘schreeuwt’ om nieuwe koolhydraten. Als je dan weer eet, voel je jezelf al snel weer beter. En zo is de cirkel rond en ben je geneigd steeds meer koolhydraten te gaan eten. Het resultaat? Je komt langzaam steeds meer aan.

Doorbreek je eetpatroon

Nu is het niet zo dat koolhydraten slecht voor je zijn. Ze zijn juist een belangrijke bron van brandstof voor je lichaam. Alleen een nadeel is dat onze voeding tegenwoordig uit teveel koolhydraten bestaat. En alles wat aan overschot in het lichaam zit, wordt opgeslagen als vet. Door je lichaam anders te voeden, kun je de cirkel doorbreken. Bekijk de Glycemische index (GI) eens. Als een voedingsmiddel met z’n waarde onder de 55 blijft, wordt deze gezien als één met een lage GI.

Hieronder een aantal tussendoortjes met weinig calorieën en een minimaal effect op je bloedsuiker. Je kunt deze dus de hele dag als tussendoortjes gebruiken als je daar behoefte aan hebt. Groentes kun je het beste rauw of licht gestoomd eten.

  • Fruit: aardbeien – abrikozen – appels – bosbessen – bramen – frambozen – kersen – sinaasappelen – vijgen.
  • Groente: boerenkool – tomaat – bloemkool – bosuitjes – broccoli – witlof – komkommer – paprika – prei -rucola – selderij – sla – snijbonen – spinazie – wortelen – erwten of sugarsnaps.

Door je bloedsuikerspiegel op peil te houden, ga je minder snaaien en trek hebben. Probeer zes keer per dag iets te eten.

Succes!

Liefs Liana

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *